Webinar: zdrowa i zrównoważona żywność w polityce UE

Dodał:  Barbara

09.05.2025

Zastanawiasz się, jak polityka żywnościowa może rozwiązać problemy bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia i środowiska w UE? Dołącz do webinaru 14 maja. Eksperci z całej Europy omówią skuteczne polityki żywnościowe wspierające zdrowe i zrównoważone wybory konsumentów. Poznaj wnioski z raportu i case study z Polski (Instytut Zielonej Gospodarki). Rejestracja online.

Polityka żywnościowa leży u podstaw wielu powiązanych ze sobą wyzwań – od bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowia publicznego, aż po zrównoważony rozwój środowiska. Jak skutecznie wdrażać politykę żywnościową, aby rozwiązać te problemy?

W środę 14 maja (g. 14:00-16:00) odbędzie się webinar w języku angielskim, który omówi potencjał polityk popytowych do wpływania na formowanie zdrowszych i bardziej zrównoważonych wzorców konsumpcji. Punktem wyjścia będzie opublikowany 5 maja policy paper “Towards national food policies that support sustainable and healthy consumption – country case studies and the role of EU food policy” opracowany przez think tanki Agora Agriculture i IDDRI. Instytut Zielonej Gospodarki kontrybuował do raportu opracowaniem studium przypadku z Polski.

Program webinaru

Program webinaru stanowi przegląd polityk i instrumentów, czynników sukcesu i barier dla skutecznych polityk żywnościowych. Kładzie szczególny nacisk na kluczowe polityki niezbędne do wspierania sprawiedliwych środowisk żywnościowych. To dlatego, że nie tylko zwiększają one kompetencje konsumentów związane z żywnością, ale także poprawiają dostępność, przystępność cenową i atrakcyjność zdrowej i zrównoważonej żywności.

W webinarze uczestniczą eksperci ds. polityki żywnościowej z całej Europy, którzy podzielą się wnioskami z istniejących wysiłków i dobrymi praktykami. Adrianna Wrona, analityczka ds. rolnictwa w Instytucie Zielonej Gospodarki opowie o case study z Polski.

Webinarium, analizując studia przypadków z całej Europy, kładzie nacisk na udane polityki z jedenastu krajów europejskich. Przeanalizujemy również, w jaki sposób krajowe strategie żywnościowe i wspierające ramy polityki UE mogą pomóc w opracowaniu bardziej spójnego podejścia do rozwiązywania problemów systemu żywnościowego.

Aby uzyskać więcej informacji i zarejestrować się, odwiedź stronę internetową wydarzenia.

Newsletter

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

W newsletterze IZG podsumowujemy najważniejsze wydarzenia związane z polityką klimatyczną w Polsce i na świecie,
piszemy o sprawiedliwej transformacji i zielonej gospodarce. Analizy, komentarze i newsy prosto na Twój email!

Kontakt

W SPRAWIE WSPÓŁPRACY I DLA MEDIÓW

envelope
biuro@izg.org.pl
Wyślij